Miten mukaan pelastuskoiratoimintaan
MUKAAN TOIMINTAAN ?
Tärkein ominaisuus pelastuskoiratoimintaan mukaan aikovalle on halu tehdä työtä, paitsi oman, myös koko ryhmän koirien kouluttamiseksi. Harrastus vaatii ohjaajalta sitoutuneisuutta, yhteistyökykyä, sinnikkyyttä, suunnistustaitoa ja roppakaupalla huumoria.
Koiran tulee olla koulutettavissa, sosiaalinen ja avoin niin uusia ihmisiä kuin toisia koiria kohtaan. Koiran rodulla ja koolla ei ole pelastuskoiratoiminnassa merkitystä.
Uudet harrastajat, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta pelastus/palveluskoiran koulutuksesta voivat aloittaa harrastuksen osallistumalla raunioharjoituksiin. jotka ovat kaikille avoimia. Raunioita voit harrastaa myös olematta mukana varsinaisessa pelastuskoiratoiminnassa. Jos olet uusi, raunioharrastuksesta kiinnostunut, niin ota yhteys Ari Virtaseen 0400 989 355.
Jos olet ns. vanha harrastaja (koiralla ja/tai ohjaajalla jo koesuorituksia) ja muutat paikkakunnalle, tai olet edennyt palveluskoirakokeissa ja pelastuskoiratoiminta kiinnostaa, ota yhteys Maria Käkeen, yhteystiedot alla.
Maria Käki
puh. 0503702244
Kouvolan Palveluskoirayhdistyksen jäsenenä voit osallistua myös tottelevaisuuskoulutuksiin sekä jälki - ja haku -ryhmien maastoharjoituksiin. Tottelevaisuus- ja maastoryhmistä saat tietoa yhdistyksen nettisivuilta ja koulutusvastaavalta.
Koiranohjaajan kannattaa käydä SPR:n järjestämät ensiapu-, etsintä-, viesti- ja henkisen tuen kurssit. Näille kursseille voi osallistua ilman että koiralla on koesuorituksia. Näistä kursseista saat lisätietoa Vapepan sivuilta tai ryhmänjohtajalta.
Pelastuskoirahälytysryhmään pääsee mukaan, kun osoittaa kouluttavansa koiraansa ja itseänsä päämäärätietoisesti, että on vakavissaan harrastukseen sitoutumassa. Pelastuskoirahälytysryhmässä ohjaaja kouluttautuu ja kouluttaa koiraansa kohti hälytysryhmän jäsenyyttä.
Ohjaaja voi kuulua pelastuskoirahälytysryhmään ns. apuohjaajana ilman koiraakin, mikäli hänellä on sellaisia ominaisuuksia, joille ryhmässä on käyttöä (suunnistustaito, koiranlukutaito, ensiaputaito, ryhmänjohtajataidot).